Zweethut ceremonies gaan over meer dan alleen zweten: het zijn zuiveringsrituelen die wereldwijd voor een breed scala aan doeleinden worden gebruikt, afhankelijk van de cultuur en de gelegenheid. De meeste ceremonies rondom de zweethut die vandaag de dag worden beoefend, worden geassocieerd met de Native Americans, die deze ceremonies gebruiken om dank te zeggen, te helen, wijsheid te integreren en de geest, het lichaam en de ziel te zuiveren.

Een anekdote vanuit de Native Americans is dat de zweethut werd gebruikt door mannen die terug kwamen van de jacht of een gevecht. Voordat zij in de gemeenschap terugkeerden betraden zij eerst de zweethut om energetisch te worden gereinigd en hun ervaringen te delen en te verwerken. Deze hut werd opgebouwd door de vrouwen van hun stam.

Onze ceremonies worden gegoten volgens de Noordwest-Europeese traditie. Een traditie die lang geleden verloren is gegaan onder invloed van de kerk en welke in ere wordt herstelt door allen die op dat moment de zweethut betreden. Samen vertragen en voelen wat er nodig is in het moment, dienend aan ons als groep, als geheel. De intenties van onze ceremonies zijn verbonden aan de natuur, elementen, jaargetijden, hemellichamen en dieren.

Het verschil tussen een sauna en een zweethut

Elke zweethut is anders, bij enkele wordt gebruik gemaakt van de stiltes, bij anderen worden deze stiltes vergezelt door drums en geluiden. Vanzelfsprekend kan het ontzettend heet worden tijdens de ceremonie, vaak temperaturen over de 100 graden.

Zweethutten verschillen, op drie cruciale punten, van een sauna. Ten eerste gaat het bij de sauna’s om de hitte, terwijl de focus bij zweethutten spiritueel van aard zijn. Ten tweede wordt er aangeraden om niet langer dan 20-30 minuten in een sauna te verblijven, onze zweethutten duren enkele uren. Als laatste is een zweethut donker, geen enkele lichtstraal komt binnen.

 

Voorbereiding

Omdat de zweethut een intense ervaring kan zijn, zijn we graag op de hoogte van jouw gezondheid. Mocht je psychiatrische klachten hebben of een drugs- of alcoholverslaving dan vernemen wij dit graag. Je blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk en we zijn graag op de hoogte om je beter te kunnen begeleiden om en in de hut.

Het is gewenst dat je de avond voorafgaand aan het ritueel geen alcohol drinkt en in de ochtend een licht ontbijt nuttigt. Gedurende de dag kan je iets licht verteerbaars eten zoals rijstwafels, crackers, bananen, dadels, etc. Wij zorgen hiervoor. Om een diepere ervaring te hebben wordt aangeraden om juist te vasten gedurende de zweethut. De dag voor de zweethut wat meer water drinken dan je gewend bent. Neem voldoende drinken mee voor de terugreis, in ieder geval een liter water.

Meenemen

Naast voldoende drinken, vragen we je om de volgende mee te nemen:

  • ✓ twee handdoeken;
  • ✓ evt doosje voor contactlenzen of bril;
  • ✓ in principe zijn we naakt in de hut. Neem een omslagdoek mee voor jeeigen comfort en de momenten dat we buiten zijn;
  • ✓ een blijk van waardering (kan ik allerlei vormen) voor de vuurman/ -vrouw. Deze is onze verbinding met buiten wanneer we in de hut zitten, degene die de verantwoording heeft over hetgeen dat buiten gebeurd en daarnaast zorgt voor ons welzijn wanneer we uit de hut komen. (De vuurman/ -vrouw doet dit geheel en al vrijwillig);
  • ✓ iets persoonlijks om op het altaar te leggen zodat het de energie van de zweethut voor jou met zich mee kan dragen;
  • ✓ na de hut zal er een warme maaltijd zijn.Denk aan passende kleding, omdat je de hele dag buiten bent. Wanneer je schoenen hebt met dikke zolen (wandel- of bergschoenen) heb, is dat het fijnste zodat je, tijdens koude dagen, geen koude voeten krijgt.

 

Als laatste tip

  • Het is fijn om de avond en de dag na de hut, rustig aan te doen met jezelf en voldoende te drinken.

©[2018] YanuShewa

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?